Font de Can Janic (Palol de Revardit)

La font de la Mina, com l’anomenen més actualment, té una altra denominació: la font de Can Janic. Aquest és el nom del mas que hi ha a l’altra banda de la font i que, juntament amb Can Tulsà i Can Met de Boscós, eren les cases que antigament se n’aprofitaven. Ben possiblement els estadants d’aquestes cases foren els que, més de dues centúries enrere, van decidir construir la font i arranjar el seu entorn per treure’n profit. És una font de biot, on l’aigua brolla subterràniament i a la qual s’accedeix baixant 16 graons. És una construcció robusta, feta de pedra, on es veu un treball sobri i pensat perquè duri. En el quart graó hi ha un desguàs per on, en les èpoques en què el nivell pujava molt, l’aigua es filtrava per regar la feixa de davant de la font.

La Palmira Armengol Ribas, que a mitjan anys quaranta havia treballat servint a Can Janic, veia com amb el carro i les semals portaven l’aigua des d’aquesta font fins a la casa.

Interior de la font, primer tram.

Interior de la font, segon tram.

El viver o safareig

Mesura 4m de llarg per 3m d’ample i s’alimenta de la mateixa font. Una petita canal enterrada hi condueix l’aigua. L’Isidre Sala Armengol, un dels darrers estadants de Can Janic, ha explicat com la seva mare, als anys seixanta del segle XX, anava a rentar la roba en un petit safareig de pòrtland situat al costat del viver per no embrutar la resta de les aigües, que feien servir per regar les viandes d’un petit hort. Val la pena que observem la grandària de les pedres que, ben col•locades, formen la pica del que, en una determinada època, s’utilitzà com a rentador. Les granotes que s’hi poden sentir ens fan adonar que és una aigua de bona qualitat, apta per a la cria d’amfibis, dels quals, malauradament, cada dia en queden menys.

Accés a la font de can Janic.

Safareig del costat de la font de can Janic.

Plànol de situació de la Font de can Janic.

LLEGENDA
1. Font de Brenys (Porqueres)
2. Rentador de Corts (Cornellà del Terri)
3. Pont de St Dalmau (Camós)
4. Oratori de St Ferriol de Falgons (St Miquel de Campmajor)
5. Pou de Glaç de Ca n’Illa (Serinyà)
6. Font de l’Hospici i Biot de can Moner (Esponellà)
7. Pou de Glaç de can Manosa (Crespià)
8. Rajoleria de cal Bacallà (Vilademuls)
9. Font de can Janic (Palol de Revardit)
10. El Terme - El Límit (Banyoles)
11. Forns de ca l’Anglada (Fontcoberta)


Plànol de situació dels elements recuperats a la comarca.



Grups de persones voluntàries del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i del Centre Excursionista de Banyoles han treballat en aquest projecte de recuperació, documentació i senyalització dels elements patrimonials del Pla de l’Estany, així com els diferents Ajuntaments de la Comarca



Amb el suport de