Rajoleria de Cal Bacallà (Vilademuls)

Aquest forn de rajols situat a prop del camí ramader i la casa de Cal Bacallà i de la font del mateix nom és una prova més dels oficis i feines que varen existir al voltant del bosc. Per les traces que s’hi han localitzat i pel bon estat de conservació, tot fa pensar que devia estar en funcionament al llarg del segle XIX. L’argila, l’aigua i la llenya foren els elements imprescindibles per obtenir les peces d’obra, maons principalment, d’aquest antic forn.

Els rajolers eren generalment la mateixa gent de les cases de pagès que, entremig de les feines agrícoles de l’any, aprofitaven per fer aquesta feina, vendre les peces i així obtenir recursos per a la migrada economia familiar. Els forns, com aquest de Cal Bacallà, se solien construir en un marge que permetés accedir-hi per la part de dalt per introduir-hi les peces d’argila prèviament assecades; a la part de baix hi havia dues boques per anar-hi afegint el combustible, la llenya. Aquest forn té una alçada de 5 m, una amplada de 5 m i els dos forns tenen una profunditat de 4 m.

Vista exterior dels forns de la rajoleria.

Plataforma des d'on es carregaven els carros amb els rajols per expedir-los

Plànol de situació de la Rajoleria de cal Bacallà.

LLEGENDA
1. Font de Brenys (Porqueres)
2. Rentador de Corts (Cornellà del Terri)
3. Pont de St Dalmau (Camós)
4. Oratori de St Ferriol de Falgons (St Miquel de Campmajor)
5. Pou de Glaç de Ca n’Illa (Serinyà)
6. Font de l’Hospici i Biot de can Moner (Esponellà)
7. Pou de Glaç de can Manosa (Crespià)
8. Rajoleria de cal Bacallà (Vilademuls)
9. Font de can Janic (Palol de Revardit)
10. El Terme - El Límit (Banyoles)
11. Forns de ca l’Anglada (Fontcoberta)


Plànol de situació dels elements recuperats a la comarca.Grups de persones voluntàries del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i del Centre Excursionista de Banyoles han treballat en aquest projecte de recuperació, documentació i senyalització dels elements patrimonials del Pla de l’Estany, així com els diferents Ajuntaments de la ComarcaAmb el suport de