Pou de glaç de Can Manosa (Crespià)

És un pou de petites dimensions si el comparem amb els altres dos de la nostra comarca, que estan més ben conservats: el de Palol de Revardit i el de Serinyà. Mesura 6,90 m de diàmetre i té una fondària que, originàriament, podria haver estat a l’entorn dels 7 m.

Es va construir probablement al s. XVIII, l’època en què més va créixer i estendre’s el comerç del gel per a usos terapèutics i per a la conservació dels aliments. No s’ha pogut determinar amb total certesa on es produïa el glaç, atès que el torrent de Crespià, el curs d’aigua més proper, té un cabal petit i molt irregular. Per tant, tot i que més lluny del que sol ser habitual en altres pous, el gel es devia produir al riu Fluvià, a la banda de Vilert, i les peces d’aquest producte eren transportades fins a aquest pou per conservar-les i, posteriorment, vendre-les a l’inici de la primavera.

Imatge del pou de glaç de Can Manosa.

Imatge del pou de glaç de Can Manosa.

Plànol de situació del Pou de Glaç de can Manosa.

LLEGENDA
1. Font de Brenys (Porqueres)
2. Rentador de Corts (Cornellà del Terri)
3. Pont de St Dalmau (Camós)
4. Oratori de St Ferriol de Falgons (St Miquel de Campmajor)
5. Pou de Glaç de Ca n’Illa (Serinyà)
6. Font de l’Hospici i Biot de can Moner (Esponellà)
7. Pou de Glaç de can Manosa (Crespià)
8. Rajoleria de cal Bacallà (Vilademuls)
9. Font de can Janic (Palol de Revardit)
10. El Terme - El Límit (Banyoles)
11. Forns de ca l’Anglada (Fontcoberta)


Plànol de situació dels elements recuperats a la comarca.



Grups de persones voluntàries del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i del Centre Excursionista de Banyoles han treballat en aquest projecte de recuperació, documentació i senyalització dels elements patrimonials del Pla de l’Estany, així com els diferents Ajuntaments de la Comarca



Amb el suport de