Pou de glaç de Can Manosa (Crespià)
És un pou de petites dimensions si el comparem amb els altres dos de la nostra comarca, que estan més ben conservats: el de Palol de Revardit i el de Serinyà. Mesura 6,90 m de diàmetre i té una fondària que, originàriament, podria haver estat a l’entorn dels 7 m.
Es va construir probablement al s. XVIII, l’època en què més va créixer i estendre’s el comerç del gel per a usos terapèutics i per a la conservació dels aliments. No s’ha pogut determinar amb total certesa on es produïa el glaç, atès que el torrent de Crespià, el curs d’aigua més proper, té un cabal petit i molt irregular. Per tant, tot i que més lluny del que sol ser habitual en altres pous, el gel es devia produir al riu Fluvià, a la banda de Vilert, i les peces d’aquest producte eren transportades fins a aquest pou per conservar-les i, posteriorment, vendre-les a l’inici de la primavera.
 
                        Imatge del pou de glaç de Can Manosa.
 
                        Imatge del pou de glaç de Can Manosa.
 
                        Plànol de situació del Pou de Glaç de can Manosa.
 
                        | LLEGENDA | 
Plànol de situació dels elements recuperats a la comarca.





