Pou de glaç de Ca n’Illa (Serinyà)

El gel s’obtenia amb l’aigua del Serinyadell durant els mesos durs de l’hivern en el lloc conegut per les basses del pou, a poca distància d’on som ara. Un cop tallades, les peces de glaç s’introduïen a l’interior del pou separades per rames d’alzina, boll, palla, bruc o falgueres, que actuaven com a sistema de conservació fins que a la primavera en començava la distribució i la venda.

Tot i el pas dels segles, el pou de glaç de Serinyà ha mantingut la coberta, una circumstància que ha fet que el revestiment interior de pedra s’hagi conservat perfectament fins avui. Mesura 6 m de diàmetre per 8 m de fondària més els 3 m de la coberta. No se sap exactament quan es va construir, però segurament que devia ser entorn de l’any 1680, la data que figura en la llinda d’una de les obertures del pou.

El pou de glaç de Ca n’Illa en una imatge actual.

Zona on hi havia les basses per congelar l'aigua i la paret que les protegia del sol i del vent.

Pilona sobre el riu Serinyadell que suportava l'aqüeducte que portava l'aigua de la resclosa fins a les basses per congelar-la.

Plànol de situació del Pou de Glaç de Ca n’Illa.

LLEGENDA
1. Font de Brenys (Porqueres)
2. Rentador de Corts (Cornellà del Terri)
3. Pont de St Dalmau (Camós)
4. Oratori de St Ferriol de Falgons (St Miquel de Campmajor)
5. Pou de Glaç de Ca n’Illa (Serinyà)
6. Font de l’Hospici i Biot de can Moner (Esponellà)
7. Pou de Glaç de can Manosa (Crespià)
8. Rajoleria de cal Bacallà (Vilademuls)
9. Font de can Janic (Palol de Revardit)
10. El Terme - El Límit (Banyoles)
11. Forns de ca l’Anglada (Fontcoberta)


Plànol de situació dels elements recuperats a la comarca.



Grups de persones voluntàries del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i del Centre Excursionista de Banyoles han treballat en aquest projecte de recuperació, documentació i senyalització dels elements patrimonials del Pla de l’Estany, així com els diferents Ajuntaments de la Comarca



Amb el suport de