Pont del salt Dalmau (Camós)

Fins ben entrada la dècada dels anys trenta del s. XX, el camí principal que comunicava Banyoles i Camós era aquest pas, on es va edificar el pont que actualment veiem sobre la riera Matamors: “… habiendo acaecido varias desgracias personales arrastradas por el curso de dichas aguas por cuyo motivo era conveniente la construcción de un puente en dicho paso…” Es va construir l’estiu de 1880. Els documents històrics parlen d’un cost de 2.200 pessetes i que els veïns de Camós van participar-hi econòmicament i amb el seu treball.

Aigües amunt, a pocs metres de distància, hi ha el rentador de Can Grapes, la casa del costat. Seguint el curs de les aigües avall trobem l’espectacular salt Dalmau i la font del mateix nom.

Imatge actual del pont del salt Dalmau.

Placa recordatori de la construcció del pont, ubicada a la paret.

Rentador de can Grapes, uns metres més amunt del pont.

Plànol de situació del Pont del Salt Dalmau.

LLEGENDA
1. Font de Brenys (Porqueres)
2. Rentador de Corts (Cornellà del Terri)
3. Pont de St Dalmau (Camós)
4. Oratori de St Ferriol de Falgons (St Miquel de Campmajor)
5. Pou de Glaç de Ca n’Illa (Serinyà)
6. Font de l’Hospici i Biot de can Moner (Esponellà)
7. Pou de Glaç de can Manosa (Crespià)
8. Rajoleria de cal Bacallà (Vilademuls)
9. Font de can Janic (Palol de Revardit)
10. El Terme - El Límit (Banyoles)
11. Forns de ca l’Anglada (Fontcoberta)


Plànol de situació dels elements recuperats a la comarca.Grups de persones voluntàries del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i del Centre Excursionista de Banyoles han treballat en aquest projecte de recuperació, documentació i senyalització dels elements patrimonials del Pla de l’Estany, així com els diferents Ajuntaments de la ComarcaAmb el suport de