Font de Brenys (Porqueres)

Els sòls del vessant oest de l’estany de Banyoles solen donar aigües de les considerades dures, com les de la font de Brenys, un nom que ens indica que som en un lloc de terreny abrupte. Tot i això, en èpoques reculades, quan aquests indrets eren més poblats que no pas avui i l’aigua era un bé escàs, les cases veïnes, com Matamala, Cal Capellà Bou, Sant Bartomeu o Can Pau, es proveïen d’aquesta font. La Concepció Serrat, la darrera estadant de Matamala, era l’encarregada d’anar a buscar l’aigua a la font: “En el temps del segar i el batre me’n feia un tip”, recorda. Tot i que actualment aquesta font raja pocs dies a l’any, la bassa d’arran del camí manté l’aigua.

Al fons de la foto s'observa el dipòsit de la font a sota unes lloses que el tapen. Els troncs del davant són per a evitar que les vaques s'acostin a la font i la malmetin.

El camí que passa per davant de la font, a la dreta una bassa natural que es forma on les vaques van a beure i a l'esquerra, darrera del monticle, es troba la font.

Detall de la font on s'observa la data de 1945.

Plànol de situació de la Font de Brenys.

LLEGENDA
1. Font de Brenys (Porqueres)
2. Rentador de Corts (Cornellà del Terri)
3. Pont de St Dalmau (Camós)
4. Oratori de St Ferriol de Falgons (St Miquel de Campmajor)
5. Pou de Glaç de Ca n’Illa (Serinyà)
6. Font de l’Hospici i Biot de can Moner (Esponellà)
7. Pou de Glaç de can Manosa (Crespià)
8. Rajoleria de cal Bacallà (Vilademuls)
9. Font de can Janic (Palol de Revardit)
10. El Terme - El Límit (Banyoles)
11. Forns de ca l’Anglada (Fontcoberta)


Plànol de situació dels elements recuperats a la comarca.



Grups de persones voluntàries del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i del Centre Excursionista de Banyoles han treballat en aquest projecte de recuperació, documentació i senyalització dels elements patrimonials del Pla de l’Estany, així com els diferents Ajuntaments de la Comarca



Amb el suport de